"Motherland"-statuen i Kiev

By Andriy155 - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20938977

Det kjempestore monumentet av "Mor Motherland" eller "Rodina" er noe av det første du ser når du kommer til Kiev. Det er et av de mest kjente landemerkene i Ukrania, og er et symbol for det ukrainske folket. Statuen står i en minnepark og ved krigs-museet etter den 2. verdenskrig.  

Statuen "Rodina" er en del av museet  etter den store patriotiske krigen fra 1941 til 1945. Dette museet ble åpnet 9. mai 1981 for å hylle den sovjetiske seieren i andre verdenskrig.

Ideen om å skape et museum og et monument ble født i 1960 av arkitekt Eugeniy Vuchetich, men omstendighetene var slik at den nåværende utkastet av skulpturen "Rodina" ble designet av arkitekten Vasiliy Boroday. Opprinnelig var det planlagt å dekke skulpturen med bladgull, men senere gikk de bort fra det og har isteden valgt en skulptur med kledning av rustfritt stål.

Det tok tre år å bygge minneområdet, hvorav bare seks måneder på å bygge "Rodina" skulpturen. Bare på fundamentet av skulpturen har det blitt brukt over 3000 tonn metall og mer enn 3500 kubikkmeter betong. Det faste fundament går dypt inn i bakken og fundamentet har en bredde på 32 meter og en dybde på 17,9 meter. Selve skulpturen er fremstilt av 20 deler som består av sveisede, rustfrie stålplater (50 x 50 cm) og med en tykkelse på 1,5 mm. Hver seksjon veide fra 25 til 30 tonn. Sveisearbeidene ble utført av kun seks profesjonelle sveisere! 

Den totale vekten på skulpturen "Rodina" er 650 tonn. Selve skulpturen er 62 meter høy, men med fundamentet er "Moderlands" 102 meter høy. I sin høyre hånd har "Rodina" et 16-meters sverd som veier mer enn 9 tonn og i hennes venstre hånd et skjold, 13 x 8 meter, og med et emblem av Sovjetunionen som veier 13 tonn. Sverdet har i ettertid ble forkortet til tre meter, og arkitektene hevder at sverdet ble forkortet på grunn av behovet for å overholde den arkitektoniske balansen av monumentet "Rodina" og klokketårnet i Kiev-Pechersk Lavra.

Innsiden av statuen er utstyrt med spesielle heiser som gir mulighet for reparasjoner og planlagt vedlikehold av ansatte. 

Det er mulig for besøkende til monumentet-skulpturen "Rodina" å komme opp på observasjonsdekket, som er plassert i en høyde på 36,6 og 91 meter, for å se panorama av Kiev fra fugleperspektiv. En må imidlertid bli ledsaget av en profesjonell guide, som overvåker i samsvar med alle sikkerhetstiltak. Skal visstnok ikke være noe for dem som er redde for høyder eller har klaustrofobi...

Historisk nasjonalmuseum ligger like rundt hjørnet. 

Fakta om Ukraina/Kiev:

Valuta: Hryvnia (UAH)

Nasjonaldag: 24. august

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Kiev?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.