St. Sophia-katedralen

Kievs eldste bevarte kirke, den store katedralen St. Sophia (Guds visdom) ligger i det historiske sentrum av det gamle Kiev, og har ligget der i snart tusen år. Vel verdt et besøk!

St. Sophia-katedralen ble bygget i 1037 av prins Jaroslav den vise, og han ligger begravet her. Hans oppdrag var å lage et minne etter steder der de kievenske russerne seiret over petsjeneger (en asistisk nomadestamme) og for å forherlige kristendommen. Det er den eldste kristne kirken som er fullt bevart i det øst-slaviske området. Kirken ble oppkalt etter den berømte St. Sofia-katedralen i Konstantinopel (Istanbul).

Denne majestetiske helligdommen med 13 vakre kupler grenser til Yaroslav palasset og ble et hellig sted for tilbedelse, så vel som et politisk og kulturelt sentrum. Her har det vært møter med utenlandske diplomater og traktatforhandlinger har blitt holdt her, og byens første bibliotek og skolen i Kiev holdt til her.

Katedralen har et interiør av flotte fresker og mosaikker, og mange er fortsatt intakt etter nesten tusen år. Det asurblå og hvite klokketårnet er 76 meter høyt og sto ferdig i 1752. Katedralens øvre ukrainske barokk-seksjon har en forgyldt kupper og ble laget i 1852. I dag er hele komplekset beskyttet av Ukraina, og har kommet under UNESCO's verdensarv. 

Det 18. århundrets matsal, fungerer nå som et museum og inneholder arkeologiske gjenstander og arkitektoniske skjermer, med modeller som viser Kiev slik det så ut før det ble rasert av mongolske inntrengere i 1240.

Det koster ikke stort å komme inn i katedralen og  billetter kan kjøpes i kiosken rundt hjørnet, fra inngangen ved klokketårnet.

Fakta om Ukraina/Kiev:

Valuta: Hryvnia (UAH)

Nasjonaldag: 24. august

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Kiev?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.