Parlamentet

Et besøk i Ungarns parlamentsbygning er etter vår mening et "must". Denne rikt ornamenterte bygningen er landets største, og et av Europas største parlamentsbygninger. 

Innvendig helt overdådig med enorme forgylte dekorasjoner i "habsburgerstil", stilrent, imponerende og vakkert.

Parlamentet ble tegnet av den kjente arkitekten Imre Steindl, og ble bygget i perioden 1885-1905. Bygningen er 96 meter høy, 118 meter bred, har 10 borggårder, 27 porter og 29 forskjellige trapper.

Bygget var det først i verden som ble bygget med et form for klima/kjøleanlegg; et rørsystem som forbundet med fontenen utenfor fikk blåst inn kjølig luft i lokalene, samtidig som det også tok hånd om avtrekk fra røykerkorridoren utenfor parlamentsalen. Deler av dette systemet er fremdeles i bruk, og i perioder med ekstremt høy temperatur blir isavkjølt luft blåst inn i bygningen gjennom disse rørene.

Bygningens storslåtte paradetrapp fører opp til bokstavelig talt kronjuvelene i bygningen; der landets kronregalier står utstilt i en skuddsikker monter i bygningens hoved-rotunde, under kontinuerlig bevoktning av æresvakter. Den gamle kongekronen fører fremdeles til lokal "folkevandring", etter at den for noen år siden ble bragt tilbake til hjemlandet, og er i dag klart landets store nasjonalskatt. (Historien om kongekronen sparer vi til guiden din forteller den...)

Innenfor denne salen ligger "vandrekorridoren" og selve den vakre historisk begivenhetsrike parlamentsalen. Det er streng sikkerhet ved inngangen til bygningen, bl.a. ved bruk av metalldetektorer, og det anbefales ikke å bringe med seg store vesker. Videre må du enkelte ganger regne med ventetid for å komme inn.

NB: Parlamentet tar KUN imot grupper, IKKE individuelle besøkende. Du må derfor melde deg på på forhånd for å kunne komme inn på omvisning i bygningen.
Det går utflukter til Parlamentet hver dag hele året kl. 09:30. Unntak ved spesielle høytider, og ved spesielle anledninger, som f.eks. statsbesøk. Henting fra ditt hotell 30 min. før avgang. Guiding på engelsk og tysk. Varighet ca. 1 1/2 time.
Utflukt til Parlamentet kan også kombineres med en rundtur i byen. Da får du med deg alt som er verdt å se i Budapest. Varighet ca. 4 timer.
Påmelding senest en uke før avreise!

Fakta om Ungarn-Budapest

Valuta: Forinter (HUF)

Nasjonaldag: 20. august (statsdannelse), 23. oktober (frihetskamp 1956), 15. mars (1848 revolusjonen)

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Budapest?

 

 • Kulturprogram i Budapest:
  Program OPERA på Den Ungarske Statsoperaen og Erkel Theatre
  Operetter og musikaler på Operetta Theatre
  Folkloreprogram - sigøyner-konserter med Hungarian state folk ensembles - Danube folk ensembles
  Spør oss om programmet
 • Budapest Gala Consert - på Danube Palace kombinerer alle fengslende elementer av klassisk, operetter, ungarsk folke- og sigøyner-musikk og gjør det til en spennende begivenhet. Spør oss om programmet!
  I helgene fra mai til oktober + desember 2018
 • Feiringen av årsdagen for den ungarske revolusjonen av 1848
  Nasjonal helligdag - 15. mars 2018

Søndags-stengte butikker i Budapest

fra 15. mars 2015!

Myndighetene har bestemt at f.o.m. 15. mars 2015  skal det være søndagsstengte butikker i Budapest.
Det gjelder også souvenir-butikker.
Restauranter, kafeer, barer og museum er oppe som før...

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.