Sibelius-monumentet

Sibelius-monumentet er en kjent skulptur i Helsinki, og noe alle turister vil se. Den ble skapt av Eila Hiltunen og avduket 7. september 1967, til minne om den finske komponisten Jean Sibelius. Monumentet ligger i Sibeliusparken i bydelen Tölö. 

Skulpturen består av 600 vertikale metallrør, og veier 24 tonn. Det utløste mye kontrovers da den ble avduket, da folk i Helsinki stilte seg undrende til begrepet abstrakt kunst.

Finske Eila Hiltunen begynte å skapte abstrakte skulpturer i 1950. Disse skulpturene ble påvirket av sveiseteknologi, og Eila Hiltunen var kjent som en pioner i Finnland på nettopp å ta i bruk sveising i sine skulpturer.

Jean Sibelius (1865-1957) er den mest fremtredende finske komponisten av musikkhistorie, og han var en av de store menn i finsk kultur.

Sibelius musikk-produksjon danner ryggraden i de symfonier og symfoniske dikt som strekker seg fra Karelianism nasjonalromantikken til tone-eksperimenter.

Jean Sibelius har vært gjenstand for internasjonal interesse allerede siden 1920-tallet. Ved Sibelius Society, som ble grunnlagt i 1957, ble det holdt en konkurranse, som i andre runde ble vunnet av Eila Hiltunen.

Konkurransen og minnesmerket utløste mye offentlig debatt, pga konfrontasjonen mellom abstrakt og figurativ kunst, og den abstrakte utformingen som kunstneren hadde valgt. Men situasjonen ble løst ved å knytte arbeidet til Sibelius musikk. Skulpturen rommer en flerdimensjonal natur, som gir et flott ekko og lydene i hulrommene gjør at det er et unikt monument. Sett på avstand tar skulpturen form kombinert med skog og en ulendt klippe. Sibelius’ musikk-beskrivelse kan være et naturlig monument av visuelle uttrykk.

Sibelius-monumentet er ett av Helsinkis mest populære skulpturer og  ett av de mest kjente turistattraksjoner.

Arbeidet er laget i rustfritt stål, og dens dimensjoner er: høyde 8,5 m, lengde  10,5 m og dybde 6,5 meter. Av rør er det mer enn 600 og arbeidet veier 24 tonn.

En modell av monumentet ble i 1964 gitt til UNESCO-hovedkvarteret i Paris og også ett i FN-hovedkvarter i New York. I 1967 ble en  6,7 meter høy modell representert og omtalt på Montreals Verdensutstilling, i forbindelse med at r den finske regjeringen donerte det til City of Montreal.

Fakta om Finnland/Helsinki:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 6. desember

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Helsinki?

  • "Art as an Attitue" – Sigurd Frosterus – kunstutstilling
    2. okt. 2015 – 24. juni 2016

Været i verden:

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Helsinki!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.