I vår nære historiske fortid ble byen særlig kjent som stedet hvor fagbevegelsen Solidaritet ble grunnlagt i 1980. Her på det gamle skipsverftet "Lenin-verftet", var det Lech Walesa arbeidet som elektriker, før han ble hovedmannen bak det polske solidaritetsopprøret. Det startet grobunnen til våre dagers Polen.
Begynnelsen på slutten for kommunismen i Polen i desember 1980.
Ordet solidaritet, eller Solidarnosc, som det er på polsk, er synonymt med byen Gdansk. Byen spilte en viktig rolle under kommunismens fall i øst-Europa. Det var her det startet, med skipsverftsarbeidernes streiker for bedre levestandard.
Året var 1970, og elektrikeren Lech Walesa var med i den illegale streikekomiteen ved Lenin-verftet. Etter at streiken ble blodig slått ned av politiet, og over 80 arbeidere mistet livet under opptøyene, ble Walesa satt i fengsel for "antisosial opptreden".
Han ble gjentatte ganger arrestert, men i 1980 fikk han gjenoppta arbeidet sitt på verftet. Like etter gikk fagforeningen "Solidaritet", under ledelse av Lech Walesa, til generalstreik, og det førte til tilsvarende streiker, som spredte seg raskt over hele Polen. Lech Walesa fremforkjempet etter noen dager en avtale med verftet og erklærte streiken for avsluttet.
I port nr. 2 på skipsverftet – Lenin-verftet – i Gdansk, sto Lech Walesa fram og kunngjorde til det ventende publikum om avtalen med den kommunistiske regjeringen i 1980.
Vi husker bildet av gaten som var pyntet med blomster og bildet av pave Johannes Paul II, og porten over verftet, som har blitt et historisk monument. Men også i dag kan en se blomster plassert her, sammen med bildet av paven. Porten inn til verftet var åstedet for sammenstøt i 2012, da skiltet med Lenin-verftet ble satt tilbake over inngangen, under innspillingen av filmen "Walesa", da demonstranter dekket det med rødmaling.
På Solidaritetsplassen – Pl. Solidarnosci – finnes tre stålkors, som er 42 meter høye. Det er et minnesmerke over arbeiderne som mistet livet i de blodige streiken i 1970. På denne plassen samlet skipsverfts-arbeiderne seg, under ledelse av Lech Walesa, i de dramatisk desemberdagene i 1980. Tavlen med Solidaritets 21 postulater henger på stedet, og er erklært som en del av UNESCO’s verdensarv.
Her ligger også Solidaritets-museet, som tar for seg betydningen som Solidaritet-bevegelsen fikk.
Lech Walesta fikk Nobels Fredspris i 1983, og han ble også Polens første demokratisk valgte president i 1990.
Valuta: Zloty (PLN)
Nasjonaldag: 3. mai
Tidsforskjell fra Norge: Ingen
Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Gdansk!
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.