St. Anne-kirken

Den vakre kirken St. Anne i Vilnius, er en av Vilnius mest populære severdigheter og et flott symbol for byen, med sine imponerende tårn, vakre kunstverk, smijernsporter og utsmykninger.

St. Anne-kirken  er et mesterverk fra siste delen av den gotiske tidsperioden. Kirken ble bygget på slutten av det 14. århundre, til Anna, konen til Hertugen av Litauen; Vytautas den Store. Det første kirken som ble bygget i tre, ble ødelagt av brann, men ble i 1500 gjenoppbygget av fransiskanerne, og denne gangen ble kirken bygget i teglstein. I hele fem århundrer har kirken stått nesten uendret.

Populære legender sier at Napoleon Bonaparte, som ble fascinert av skjønnheten i kirken, ønsket å ta denne "perlen" med seg tilbake til Paris og sette den ved siden av Notre Dame. Virkeligheten var nok ikke så romantisk, for under marsjen av Napoleons hær gjennom Litauen, ble kirken inntatt av det franske kavaleriet. Men uansett nevnte Napoleon i et brev til sin kone at "Vilnius er en veldig vakker by". Mye av skjønnheten til kirken ligger i de 33 forskjellige typene med teglstein, som er brukt.

St. Anne-kirken, som har overlevd til i dag uten å ha blitt endret gjennom 500 år, har blitt et symbol på Vilnius.

Kirken er i dag en av de vakreste og mest berømte bygningene i Vilnius, og har et enestående utseende. Ved en nærmere titt, kan man se bokstavene A og M i hovedfasaden av St Annes. Bokstavene A og M kunne stå for det latinske Ana Mater Maria eller Ave Maria, dvs. "Saint Anne – Mother of Mary" eller ganske enkelt Anna. Enkelte eksperter hevder at støttene på Gediminas-tårnet har blitt fremhevet i sammensetningen av fasaden med tre tårn av kirken som tilsvarer de tre pilarer.

Senere, i det 19. århundre, designet arkitekten Nikolajus Ciaginas et klokketårn, bygget i neo-gotisk stil.

Ved siden av St. Anne-kirken ligger Bernardine-kirken og -klosteret, som også bygget i gotisk stil.

Åpningstider i kirken hver dag:

Mai – september kl. 11:00 – 18:00
Oktober – april kl. 17:00 – 19:00

Fakta om Litauen-Vilnius:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 16. februar

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Vilnius?

  • Jul i Vilnius – julemarked
    30. november 2019 – 07. januar 2020

Været i verden:

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Vilnius!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.