St. Elizabeth-kirken – Den blå kirken

Den vakre Art Noveau-kirken "Modry kostilik",  St.Elizabeth-kirken, eller mest kjent som den Blå kirken, ligger litt bortgjemt i en liten gate sør for det store supermarkedet Tesco. Både utenpå og inni er kirken helt unik, med sine eventyrlige dekorasjoner, ornamenter og farger. Det finnes ikke maken i hele Slovakia.

St. Elizabeth-kirken, vanligvis kjent som Den Blå kirken, er en ungarsk, katolsk kirke, som ligger i den østlige delen av gamlebyen i Bratislava.

Den er innviet av Elizabeth av Ungarn, datter av Andrew II, som vokste oppi Pressburg slott. Det er referert som "den lille blå kirken", på grunn av fargen på fasaden, mosaikker, majolicas og det blå glasstaket.

Kirken var opprinnelig en del av nabo-bygget, den videregående skolen, og fungerte som skolens kapell. Den ene langkirken ble bygget i 1907-1908, og noen år senere startet arkitekten Ödön Lechner planene om å bygge en kirke i  ungarsk jugendstil. Arkitekten fra Budapest stod for oppførselen av kirken, som ble bygd fra 1910 til 1913.

I første etasje er kirken oval. I forgrunnen er det en 36,8 meter høy sylindrisk kirketårnet . Til å begynne med ble en kuppel planlagt, men ble aldri konstruert; i stedet ble det bygget et tønnehvelv. Taket er dekket med glassert teglstein med dekorasjon.

Hoved- og side-innganger er prydet med romanske dobbel-stolper, som gir en orientalsk følelse. Søylene ligger også i nærheten av vinduene.

Fasaden ble først malt med lyse pastellfarger. Senere fikk kirken sin karakteristiske blå farge. En linje av blå fliser og bølge-striper omkranser kirken.

Fakta om Slovakia-Bratislava

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 1. januar

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Bratislava?

  • Kulturprogram i Bratislava

Været i verden

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Bratislava.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.