St.Martins katedralen

St. Martins katedralen befinner seg ved den vestlige grensa til det historiske bysentrumet, nedenfor Bratislava slott. Det er den største og fineste, samt en av de eldste kirkene i Bratislava. Den er mest kjent som kroningskirken til kongedømmet Ungarn. En kopi av Ungarns krone er plassert på toppen av tårnet. 

I dag er katedralen senter for Bratislavas erkebiskopdømme.

En sognekirke er et landemerke for alle kristne byer, og dette er uten tvil tilfellet med St.Martin-katedralen – den største, eldste og mest bemerkelsesverdige kirken i Bratislava – fra det 14. århundre. St.Martins katedral var en kroningskirke mellom 1563 og 1830.

Den tre-skips gotiske katedralen er bygget på tuftene av en tidligere romansk kirke, viet til den hellige Frelser, fra 1221. Etter 1291, da Bratislava ble gitt privilegier som by, ble kirken ombygd til å bli en del av byen. Den nåværende kirken ble innviet i 1452.

Kirken er 69.37 meter lang, 22.85 meter bred og 16.02 meter høy. Den har fire kapeller og den sørlige inngangsportalen representerer det eldste eksempel på renessansearkitektur i Slovakia.

Den 30. juni 1995 besøkte pave Johannes Paul II St. Martin’s kirken. I jubileumsåret 2000 donerte fem naboland et sett med fem nye kirkeklokker, som skaper en vakker harmoni med den gamle 2500 kg tung klokka "Wederin" fra 1674.  Klokketårnet er 85 meter høyt og sammen med slottet dominerer det i  sentrum av Bratislava. I 2010 ble et nytt pipeorgel  med 4500 rør installert.

Fakta om Slovakia-Bratislava

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 1. januar

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Bratislava?

  • Kulturprogram i Bratislava

Været i verden

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Bratislava.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.