St. Michaels-porten med tårnet

I Bratislava er St. Michaels port den eneste byporten som har blitt bevart etter middelalderens bymurer og festningsverk, og den blir regnet blant de eldste bygningene i byen. 

Byporten ble bygget i ca. år 1300, men den nåværende formen er fra barokk-rekonstruksjoner i 1758, da statuen av St.Michael og dragen ble plassert på toppen.  I tårnet finnes en våpenutstilling for Bratislava by-museum.

I middelalderen var byen omgitt av festningsmurer, og inn- og utreise var bare mulig gjennom en av de fire tungt bevoktede portene. På østsiden av byen var Laurinc-porten, oppkalt etter St. Lawrence. I sør var Fisker-porten, som var den minste porten av de fire, og som hovedsakelig ble brukt av fiskerne som kom inn i byen med fangsten sin, fanget i Donau. På vestsiden lå Vydrica-porten, også kalt den "sorte port", siden den var som en lang og mørk tunnell. I nord var St.Michael-porten, som var oppkalt etter erke-engelen Michael og St.Michael-kirken, som lå like utenfor porten og bymuren. Senere ble kirken revet, og materialene fra den ble brukt i bymurene.

Av de opprinnelige fire portene inn i gamlebyen, er det kun nord-porten – St.Michael-porten – som er bevart.

Historien om St. Michaels port dateres tilbake til slutten av det 13. århundre, og det første skriftlige dokumentet om dens eksistens er datert i 1411. For å hindre fiender å komme inn i byen, ble St. Michels-porten stengt av en bro med vollgrav. Senere ble broen gjenoppbygd i stein og inngangen ble stengt av en tredør.

Under kroningen av 19 ungarske konger (1563-1830) i Bratislava (Pressburg), (Pozsony), ankom herskeren med sin kongelige kortesje inn i byen via Vydrica-porten. Etter kroningen i St. Martins-katedralen gikk følget i prosesjon gjennom byen, og det ble en stopp ved St. Michaels port, der de nye kongene skulle avlegge eden foran erkebiskopen. Så i dag er det en markert kronings-sti gjennom porten.

Port-tårnet ble rasert i 1529-1534, deretter ble det gjenoppbygd i sin nåværende form i 1753-1758. Under den siste rekonstruksjonen ble statuen av St. Michael plassert på toppen av tårnet. 

Den store, elegante løk-kuppelen på tårnet er laget av kobber, og er blitt et av symbolene på Bratislava. Tårnet er 51 meter høyt, og fra øverste terrasse får du panoramautsikt over slottet, åsene og gamlebyen.

På høyre side – ved siden av St.Michaels-port – ligger Bratislavas, og antagelig også  Europas, smaleste hus (nr. 15), med en bredde på  kun 1,30 meter. 

I St. Michael-gaten som passerer gjennom porten, er en "null kilometer" plate, med en oversikt over avstandene til  29  av verdens hovedsteder fra Bratislava.

Tårn-museet er åpent daglig, unntatt mandag.

Tirsdag – fredag kl. 10:00 – 17:00.
Lørdag – søndag kl. 11:00 – 18:00.

Fakta om Slovakia-Bratislava

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 1. januar

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Bratislava?

Været i verden

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Bratislava.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.