Storhertugens palass i Vilnius – Palace of Grand Dukes

Palasset til storhertugene av Litauen – Palace of Grand Dukes of Litauen – ligger her i Vilnius. Det rekonstruerte palasset er i dag museum, og en multifunksjonell bygning, hvor det foregår konserter og arrangementer av forskjellige slag.

Det ble bygget i det 15. århundre for herskerne i storhertugdømmet Litauen og for fremtidige konger av Polen. Palasset ble bygget i det nedre slotts-området, og utviklet seg gjennom årene, fra det 16. og til midt på det 17. århundre. I fire århundrer var palasset det politiske, administrative og kulturelle senstrum av Polen-Litauen. Det var et av de mest kjent palass i Europa.

I 1801 ble palasset revet, men i 2002 begynte arbeidet med å bygge en rekonstruksjon av det gamle palasset på tuftene av den gamle bygningen. Det nye palasset ble åpnet 6. juli 2009. 

I dag ligger det som før lå, i hjertet av Vilnius. Det  multifunksjonelle museet, med sine vakre haller, bygget i gotisk, renessanse og tidlig-barokk stil, er nå et ideelt sted å arrangere offentlige arrangementer, offentlige besøk, konferanser, møter, seminarer, konserter, forestillinger, mottakelser etc.

En del av det rekonstruerte palasset er offisielt overført til museum. Her er det to utstillings turløyper som er direkte knyttet til de historiske deler av denne bygningen.
Den ene løypa viser den historiske og arkitektoniske utviklingen av palasset, som markerer de gamle ruinene, utgravde gjenstander og ved hjelp av modeller og ikoner.
Gjennom den andre løypa får de besøkende se de hallene, som har blitt rekonstruert på en slik måte at det viser utviklingen av arkitektoniske stilarter, fra slutten av gotisk til renessanse og tidlig barokk.

Gjenoppbyggingen av palasset til storhertugene av Litauen er en av de viktigste prosjektene i Litauens millenniums-program. Gjenoppbyggingen av palasset i Vilnius, godkjent av det litauiske parlamentet og regjeringen i 2001 og 2002, er sett på som viktig for nasjonal selvbevissthet og for å bevare historien, og restitusjon av historiske sannheter om Litauens selvstendighet og Litauens bånd til Europa.

Åpningstider museet:
Tirsdag, onsdag, fredag og lørdag fra kl. 10:00 – 18:00*
Søndag fra kl. 10:00 – 16:00*

Mandager  og de fleste off.helligdager stengt.

*Billettkontoret stenger en time før museumet stenger.

Fakta om Litauen-Vilnius:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 16. februar

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Vilnius?

  • Jul i Vilnius – julemarked
    30. november 2019 – 07. januar 2020

Været i verden:

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Vilnius!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.