Norsk stavkirke fra sørsiden av Vangsmjøsa, ble flyttet til Karkonosze i Silesia, nær fjell-landsbyen Karpacz, 885 meter over havet.
Riktignok ca. 60 km sørvest for Wroclaw, men som en ganske så spesiell norsk severdighet i Polen så nevner vi den.
Vang stavkirke ble bygget på slutten av 1100-tallet og lå på sørsiden av Vangsmjøsa. Kirken nevnes i historien første gang i 1327, og dernest i 1386 da kong Håkon IV var på gjennomreise.
Etter mye strid i bygda og bygging av ny kirke, fordi man mente stavkirken var for gammel og for falleferdig, ble stavkirken revet i 1840, til tross for sterk motstand fra mange profilerte mennesker.
Maleren I. C. Dahl engasjerte seg sterkt blant motstanderne, og kjøpte til slutt kirken for 86 specidaler, 1 ort og 7 skilling. Problemet var imidlertid raskt hva skulle han gjøre med den, og hvor?
Malerens gode venn, kong Friederich Wilhelm IV av Preussen, kom I. C. Dahl til hjelp, og kjøpte kirken av Dahl. Ideen var å frakte kirken sørover for eventuelt å gjenreise den i Potsdam.
Materialene ble fraktet på båt fra Lærdal til Szczecin og deretter på elven til Berlin.
Etter en tid ble det bestemt at kirken skulle gjenreises ved et konglig lystslott i fjellområdet Karkonosze i Silesia, nær fjelllandsbyen Karpacz i distriktet Karpacz Gorny, 885 meter over havet.
Grunnsteinen ble lagt av kong Friedrich Wilhelm selv i 1842. Byggmesteren Hamann var ikke kjent med kirkebygg og enda mindre med stavkirker. Selv ettersendte tegninger ble vraket, og resultatet ble at bare hovedkonstruksjonen og de utskårne portalene ble benyttet, mens svalegangene og takrytterne ble rekonstruert i nye materialer. Portalene ble snudd med den dekorerte siden ut. Den dekorerte korhimmelen ble ikke satt opp igjen fordi motivene ble vurdert som for katolske for en luthersk kirke. Ved siden av stavkirken ble det bygget et klokketårn i stein.
I oktober 1843 ble spiret med årstallet 1200 satt på plass, og i juli 1844 kunne kirken innvies i nærvær av prins Fredrik av Nederland og en stor folkemengde. Kirken er en aktiv luthersk kirke den dag i dag.
En polsknorsk stiftelse, sammen med den norske Fortidsminneforeningen og en lokal kulturorganisasjon i den nærliggende byen Lejenia Gora, er engasjert i å ta vare på og bevare kirken.
Valuta: Zloty (PLN)
Nasjonaldag: 3. mai
Tidsforskjell fra Norge: Ingen
Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Wroclaw!
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.