Du vil uten tvil oppleve Wroclaw som en vakker og levende kulturby, og ikke utventet er byen kåret til Europeisk kulturhovedstad i 2016! Wroclaw (uttales tilnærmet: "vrådslav") er Polens fjerde største by, med ca 650.000 innbyggere. Andelen studenter er ca. 135.000, og det setter jo et spesielt positivt preg på byen, – ikke minst når det gjelder utvalget av antall kaféer, restauranter, øvrige utesteder og natteliv.
I tillegg så har byen også et godt og interessant utvalg av et stort antall forskjellige konditorier, brasserier, øl-stuer, tapas- og shushi-steder, – i tillegg til pizzeriaer og burger-barer,- og selvfølgelig en rekke meget bra restauranter. Og i sommer-halvåret vil du finne "hele" den store markedsplassen Rynek omgjort til utendørs-kafeer.
Oppdag Wroclaw, av noen kalt; Polens "lille Venezia".Wroclaw ligger vakkert til på begge sider av elven Odra. Den tidlige bosetningen konsentrertes langs elvebreddene og på de opprinnelige 12 øyene i elven. Mer enn 100 broer binder byen og øyene sammen, og skaper en spesiell ramme rundt denne vakre byen. Wroclaw er regionshovedstad i Nedre Silesia.
Byens mange navn opp gjennnom århundrene forteller mye om byens historie, som for eksempel: gammel-polsk: Wrotizlawa, gammel-tysk: Prezla, tsjekkisk: Vratislava og tysk Breslau. Byen har vært del av Polen, Bøhmen, Østerrike, Preussen og Tyskland.Bosetningen startet på øya Ostrow Tumski, "katedral-øya", på 900-tallet, som et forsvarsverk ved knutepunktet for to gamle handelsveier; Via Regia og Rav-veien. Byens første navn var Vratislavia, oppkalt etter den bøhmiske fyrst Vratislav I. Ganske raskt spredte bosetningen seg til begge sider av elven og til de øvrige 11 øyene. I 1241 rømte alle innbyggerne byen under mongolenes angrep inn i Europa, etter først å ha brent ned byen for å tvinge mongolene til en hurtig retrett. Deretter tok tyske samfunn over Silesia-regionen, og i 1335 ble byen en del av kongedømmet Bøhmen.
Fra 1526 tok habsburgerne over regionen og byen, og innbyggerne gjorde flere opprør av frykt for å komme under katolsk dominans. Fredrik II tok byen i 1741 og ga den navnet Breslau. Silesia ble sterkt katolsk dominert og påvirket av bl.a. jesuittene og fransiskanerne under tiden som fulgte, og mange av byens praktbygg og kirker skriver seg fra denne tidsalderen. Under den andre verdenskrigen slapp byen unna de vesentligste ødeleggelsene helt frem til 1945 og mange flyktninger fra utbombede tyske byer søkte derfor tilflukt her. Men da sovjetstyrkene nærmet seg byen i februar 1945, bestemte nazi-Tyskland seg for å forsvare byen av all makt, og begrepet "Festung Breslau" ble skapt. Over 100.000 sivile mistet livet, i tillegg til 6000 tyske og 7000 sovjetiske soldater, og byen ble sterkt bombet. Byen overga seg som den siste av nazi-Tysklands besittelser, fire dager etter Berlins fall.
Mens sovjetmakten inkluderte tidligere polske byer som bl.a. Wilno (Vilnius) og Lvov i Sovjetunionen, ble Silesia og Breslau etter Potsdam-konferansen igjen en del av Polen. Mens den tyske befolkningen ble tvunget og deportert til etterkrigstidens definerte tyske områder, strømmet polakkene til Silesia, ikke minst fra områdene rundt den tidligere polske byen Lvov, som nå ligger i Ukraina, – og byen fikk tilbake sitt polske navn Wroclaw.
Wroclaw er det kulturelle senter i Nedre Silesia. Her finner vi en mengde museer, gallerier og kultur-institusjoner og aktiviteter knyttet opp mot byens universitet og mange høyskoler. Gjennom året, og kanskje ganske særlig under våren og forsommeren, blir det gjennomført en lang rekke kultur-arrangementer, musikkspill og festivaler. Sentralt i kulturlivet står uten tvil byens praktfulle, nylig total-renoverte og restaurerte, klassiske operabygg.
I gamlebyen er den autentisk restaurerte store markedsplassen Rynek, i sen-gotisk stil, det sentrale samlingspunkt, med markedshallen og byens gamle rådhus i sentrum, omkranset av praktfulle gamle bygninger. Maleriske trange smågater krysser gjennom de tidligere markedshallene, i dag ulitsa Wiezienna, på nordsiden, med et fengsel som ble opprettet på 1400-tallet, og ulitsa Kurzy Targ på øst-siden, som leder mot St. Maria Magdalena kirken. På plassen ligger byens maleriske, rikt ornamenterte gamle rådhus, bygget i perioden fra 1270 til 1600-tallet, med sin originale astronomiske klokke fra 1580. I kjelleren i det gamle rådhuset ligger en av de eldste ølstuene i byen, Piwnica Swidnica, fra slutten av 1500-tallet.
Rett ved siden av markedsplassen Rynek ligger en annen vakker plass, Plac Solny (salt-markedet). Navnet kommer fra 1300-tallet da plassen ble benyttet som salgsplass for salt, som ble bragt hit fra saltgruven i Wieliczka utenfor Krakow. I dag er det blomstermarket her, for salg nærmest 24 timer i døgnet. I det vestre hjørnet av Rynek ligger den vakre gotiske St. Elisabeth kirken fra 1200-tallet. Fra toppen av det 90 meter høye tårnet er det flott utsikt over byen. Kirken ble restaurert gjennom mange år etter siste krig, og ble gjenåpnet av pave Johannes Paul II i 1997. I forkant av kirken ligger de sjarmerende Hans-og-Grete-bygningene. På øst-siden av Rynek ligger byens eldste varehus Feniks i en vakker art nouveau-bygning. Herfra går gaten Swidnicka sørover til byens vakre operabygning, opprinnelig fra 1841, og nordover mot byens praktfulle gamle universitet og elven Odra.
Universitetet ble grunnlagt av jesuitter-ordenen på midten av 1600-tallet, og bygningen var opprinnelig et slott som ble gitt til jesuittene av keiser Leopold I. Universitetet fikk raskt et meget godt omdømme, og allerede på slutten av 1700-tallet var det over 700 studenter her. (Les mer om byens gamle universitet under Severdigheter.)
Fra elvebredden ved Universitetet fører vakre broer oss over elven Odra, til de tre øyene som i dag vesentlig er rekreasjonsområder, og videre over Sand-øya til byens "fødested". Så videre til Ostrow Tomski (katedral-øya), over byens "sukkenes bro", eller Tumski-broen. Her finner vi den vakre erkebispegården, dobbeltkirken "Hellig-kors-kirken" og "St. Bartholomeus-kirken", fra 1350, og "St. Martins-kirken", fra sent 1200-tallet. Ostrow Tumski betyr "øya med en katedral", og frem til 1900-tallet, da sideelver til Odra ble fylt igjen, så var Ostrow Tumski en øy.
Dagens Jana Chrzciciela-katedral ("Døperen Johannes katedral" etter byens skytshelgen) er den femte katedralen som er reist på dette stedet, ca.1350. Den første katedralen ble anlagt her selv før byen ble erkebispesete, altså for over 1000 år siden. Restene av den første katedralen ble funnet etter katastrofe-flommen i 1997, som la det meste av Wroclaw under vann.
Under 2. verdenskrig ble det oppbevart ammunisjon i kirken, og under et bombeangrep eksploderte all ammunisjonen og la 70% av katedralen i ruiner. Gjenreisningen av katedralen startet i 1946, og arbeidene holdt på helt til de to 40 meters høye og 19 tonn tunge spirene, omsider kom på plass i 1991. Kirken er vakkert dekorert og innredet og har mange kunstskatter. Bak høyalteret og rundt bak koret, finnes en rekke praktfulle og utrolig rikt dekorerte små-kapeller, – blant annet to virkelig overdådige og unike kapeller som ble laget under habsburger-tiden, og som i det alt vesentlige ble spart for ødeleggelsene under den 2. verdenskrigen. Disse to kapellene har bl.a. noen praktfulle detaljrike marmorstatuer, og en rekke vakre malerier. (Hit inn til disse små-kapellene kommer man bare etter spesiell avtale og mot å gi en donasjon til kirken.)
Byen har mye å vise fram av severdigheter. Byens mest spesielle er det enorme maleriet "Panaroma over ‘Slaget ved Raclawice" (120 m langt og 15 m høyt), og videre sentrale severdigheter som Wroclaws gamle universitet (en praktbygning fra 1700-tallet), Centennial Hall, Den japanske haven og Zoologisk hage, for å regne opp noen. Den yngste og morsomte severdigheten er dvergene i Wroclaw, som er spredt over hele byen og stadig øker i antall. Nevnes må også Vang Stavkirke (Swiatynia Wang), som er en norsk severdighet, selv om den riktignok befinner seg 60 km utenfor byen. Les mer under Severdigheter for Wroclaw.
De som først og fremst er på shopping-tur, vil finne et stort utvalg av butikker sentralt i Wroclaw, særlig langs gatene Swidnicka, Kuznicza, Szewska og i gatene rundt markedplassen Rynek. I gaten Olawska og derfra østover til Plac Dominikanska og det elegante, moderne og store kjøpesenteret "Galleria Dominkanska". Byens første varehus, det før nevnte "Feniks" i Rynek 31/32, ved den østlige delen av marksplassen, har i all vesentlig grad "gått ut på dato", men er verdt et besøk i dag, om ikke annet så for å få et inntrykk av hvordan øst-blokkk-varehus var i sin tid. Men la deg ikke lure, det er mye bra å få kjøpt også her,- men butikk-design og moderne markedsføring er nær totalt fraværende. Verdt et besøk er også den gamle store markedshallen for landbruksprodukter med mye mer, lengst nede mot elven Odra i ulitsa Piaskowa. (Gaten som går ned mot elven fra kjøpesenteret Galleria Dominikanska.)
Og så bør alle få med seg et besøk på det store søndags-loppemarkedet ved den tidligere jernbanestasjonen Dworzec Swiebodzki.
Ikke minst takket være et stort og aktivt antall studenter (mer enn 135.000), så har byen også et godt og interessant utvalg av et stort antall forskjellige kafeer, konditorier, brasserier, øl-stuer, tapas- og shushi-steder, i tillegg til pizzeriaer og burger-barer,- og selvfølgelig en rekke meget bra restauranter. Og i sommer-halvåret vil du finne "hele" den store markedsplassen Rynek omgjort til utendørs-kafeer.
Les mer om reisemålet på Wikipedia
Anlagt på 12 øyer, omgitt av elven Odra og idylliske kanaler, ruver Wroclaw som en av Polens mest sjarmerende byer. Av noen kalt "Polens lille Venezia". Wroclaw er en "ung" by, takket være et stort og aktivt antall studenter (mer enn 135.000). Derfor har byen et godt og interessant utvalg av et stort antall forskjellige kafeer, konditorier, brasserier, øl-stuer, tapas- og shushi-steder.
Bli med på en rundtur i Polen, hvor dere besøker landets vakreste byer; Warszawa, Krakow, Wroclaw og Gdansk, som er på "må se" listen til alle Polen-kjennere. Denne turen med buss går også innom Malbork i nord, hvor borganlegget til den tyske ridderordenen ligger, og også innom den spennende middelalderbyen Torun. Her får dere se flere at de skjulte skattene landet har å by på.
Hotellet ligger vakkert og stille til, i området Ostrow Tumski (katedral-øya), som er det eldste bosettingsområdet i byen, mer enn 1000 år gammelt. Området er nesten helt bilfritt. Hotellet ligger rett ved byens botaniske hage, og nær den vakre Jana Chrzciciela-katedralen (Døperen Johannes-katedralen) og erkebispegården.
Beliggenhet vegg-i-vegg med det moderne kjøpesenteret Galleria Dominkanska, rett ved gamlebyen.
Fin beliggenhet på en av øyene i Odra, nær broen Tumski som fører over til Ostrow Tumski (katedral-øya). Flott utsikt mot øyene Ostrow Tumski og gamlebyen. 5 minutters spasertur til gamlebyen.
En spesiell attraksjoner det å komme hit under tidlig vår, når de japanske kirsebær- og mandel-trærne står i full blomst!
I Wroclaw i Polen bruker de dverger som "guider"! Du finner dem overalt hvor du går, bak en lyktestolpe, ved en trapp eller midt ute på en plass.
Denne enorme hallen er i dag blant de byggverk i Polen som står på UNESCO’s verdensarvliste siden 2006. Her blir det arrangert utstillinger og mange typer aktiviteter, fra sport og moro for barn, til drive-in sommerkino og matmesser.
Valuta: Zloty (PLN)
Nasjonaldag: 3. mai
Tidsforskjell fra Norge: Ingen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.